Women Deliver netværksarrangement i Eigtveds Pakhus, den 1. september 2015
Offentliggjort den 2. september 2015
Kære alle,
Jeg har glædet mig til inspirationsmødet i dag og til at møde så mange motiverede aktører, der alle deler den samme interesse for at sætte kvinders sundhed, rettigheder og trivsel i hjertet af den internationale agenda – og som i deres daglige arbejde gør en stor indsats for at forbedre piger og kvinders forhold – både lokalt og globalt.
Verdens største konference om piger og kvinder finder sted i Danmark om ni måneder – og det er i sig selv en stor og glædelig begivenhed. Men det er også vores mulighed for at vise hele verden, hvor seriøst vi tager den vigtige agenda. Jeg deltog ved sidste Women Deliver konference, der blev afholdt i Kuala Lumpur i 2013. Her tog jeg bl.a. del i en paneldiskussion med temaet ”udviklingsdagsordenen set fra en kvindens perspektiv” og besøgte et lokalt hospital, hvor jeg så konsekvenserne af det stigende antal nybagte mødre, der bliver diagnosticeret med diabetes.
Jeg satte – dengang som nu – stor pris på - sammen med de øvrige konferencedeltagere - at kunne være med til at bidrage til kampen for at forbedre piger og kvinders forhold overalt i verden. Jeg er stadig den dag i dag imponeret over hvor seriøst, der arbejdes under Women Deliver, over de konkrete resultater, og over hvor tydeligt man mærker den fælles følelse af, at ’gender equality’ skal have den højeste prioritet - Women Deliver er et game changing forum!
Jeg vil gerne dele en historie fra min rejse til Etiopien tidligere i år. Den handler om det potentiale, man kan frigøre med en enkel intervention. Det handler om en ung pige, som er vokset op i Afar-regionen. En region hvor livet er barskt, især for piger og kvinder. For pigerne her er det en kamp for at komme i skole, at undgå for tidligt ægteskab, og de fleste skal igennem livet med alvorlige helbredsproblemer forbundet med omskæring. Heldigvis er der nogle gode kræfter i gang, for eksempel FNs Befolkningsfonds og UNICEFs Joint Programme, som arbejder for at udrydde omskæring og børneægteskaber. Som et led i deres arbejde samler de piger i små grupper, som det eneste sted de kan mødes for at tale sammen om de svære og meget personlige emner. Og her hørte jeg en særlig piges historie.
Samtalen begyndte med, at vi fik at vide, at konceptet ’opsparing’ var ukendt for pigerne, da de startede programmet. Men denne dag sad pigen, blandt mange, stolt med en bankbog i hånden. Hun havde taget den nye viden og gjort den til handling. Med en startkapital på 500 birr (knap 200 kr.) fra sin far – som hun tidligere havde overbevist om ikke at gifte hende bort som 15-årig – købte hun to gedekid på det lokale marked, hun fedede dem op og solgte dem for mere end 1000 birr hver. Og hun var nu i gang med at fede sit seneste indkøb op. Hendes entreprenørskab var drevet af hendes mål om at komme i yderligere uddannelse i byen og om at blive selvstændig – og simpelthen om at skabe et bedre liv.
Hvis vi investerer i piger og kvinder, så har vi en situation, hvor alle vinder. En situation, der åbner for en mere bæredygtig udvikling og en mere retfærdig og sund samfundsudvikling for alle.
Det er stærkt at se, at så mange er mødt op i dag, og at I repræsenterer så bredt funderede organisationer og virksomheder. Det udgør et rigtig godt fundament for at gøre maj 2016 til en måned i verdens piger og kvinders tegn. Jeg har allerede hørt om flere af de aktiviteter, der planlægges i forbindelse med konferencen, og som uden tvivl vil gøre Women Deliver i Danmark til en konference, verden sent vil glemme.
Der er én ting, jeg gerne vil understrege og håber på, at I vil have i tankerne under forberedelsen af Women Deliver. Det er nødvendigt for at opnå vores mål, at vi har mænd og drenge med. Women Deliver skal ikke være en konference for kvinder og piger om kvinder og piger. Ligestilling og lige muligheder betyder en bedre verden for alle. Derfor tilhører agendaen os alle - også mænd og drenge – de skal også være lokale og globale ”Agents of Change”.
Jeg vil ønske jer alle rigtig god arbejdslyst med workshoppen, som er arrangeret af det danske Women Deliver konsortium ledet af Hansen Agenda, der står for mobiliseringen herhjemme – og som tydeligvis brænder for projektet og gør en stor indsats.
Jeg er meget stolt over, at Danmark er blevet udvalgt til at være værtsland for så vigtig en konference på så afgørende et tidspunkt med 17 nye udviklingsmål, som skal vedtages senere i september. Og jeg glæder mig til at følge og være en del af arbejdet op til – og under konferencen.
Lad os gøre Women Deliver 2016 til et vendepunkt, der transformerer vores verden!
Mange tak for ordet.