VIDEO: 100-året for Genforeningen

100-året for Genforeningen

10. juli 2020|Video

VIDEO: 100-året for Genforeningen

Et særligt øjeblik i Danmarkshistorien fandt sted for 100 år siden den 10. juli 2020, da Christian 10. på en hvid hest klokken 9.25 red over den tidligere grænse ved Frederikshøj efterfulgt af blandt andre Kronprins Frederik (9.) og Prins Knud til hest og Dronning Alexandrine i karet.

Om oplevelsen ved at ride under æresporten på grænsen skrev Kongen senere i sin dagbog: ”Straalende Ansigter med taarefyldte Øjne rettedes imod mig, mens Raabet ”vor Kung” lød uafbrudt. Saa overvældende var denne Modtagelse, at jeg følte mig dybt grebet, og da en lille Pige senere raktes op imod mig med en Buket Blomster, saa lagde jeg i det Kys, jeg trykkede paa hendes Pande, al den Glæde og Taknemmelighed, jeg selv følte, og da det lille Væsen lagde sine Arme om min Hals, havde jeg Følelsen af, at jeg havde taget Sønderjylland i mine Arme – nu, da den lille Pige tillidsfuldt sad foran mig paa Hesten.”

Efter at have redet over den tidligere grænse besøgte Christian 10. og den kongelige familie Tyrstrup Kirke i Christiansfeld, før fejringen fortsatte med festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i Haderslev. Efter gudstjenesten kørte den kongelige familie til Gl. Haderslev Kirkegård og Klosterkirkegaarden. Senere samme dag sejlede Christian 10. fra Haderslev til Aabenraa, hvor Kongen og Dronningen kørte i karet gennem byen.

Video: Filmcentralen ©