Rosenstenssættet

Rosenstenssættet er en del af kronjuvelerne.

Rosenstenssættet består af et kort diamantbælte, der fra 2024 også kan anvende som et diadem, samt et stort hængesmykke, der også kan bruges som broche, kaldet en ’corsage’ eller brystsmykke. Bæltet var beregnet til at sys fast i taljen på forsiden af dragten og med det store hængesmykke monteret i bæltet eller båret som en broche foroven på brystet.

Sættets form er, som kronjuvelernes øvrige garniturer, fra 1840, hvor Dronning Caroline Amalie fik dem fremstillet, men størstedelen af sættets diamanter stammer fra Christian 6.’s søster, Prinsesse Charlotte Amalie. Hun ønskede, ligesom sin svigerinde Dronning Sophie Magdalene, at hendes ædelsten skulle indgå i samling af danske kronjuveler. I 2024 fik H.M. Dronningen i samarbejde med Kongernes Samling fremstillet et nyt supplerende monteringsstel til rosenstensættet, der gør det muligt for Dronningen at bære kædens største diamanter i et diadem og dermed øger rosenstenssættets anvendelse i en nutidig sammenhæng. De oprindelige indfatninger og monteringer er imidlertid bevaret, så det også kan anvendes i sin oprindelige form som et bælte.

Betegnelsen ’rosensten’ skyldes den gammeldags måde, de historiske diamanter er slebet på, og som man brugte frem til brillantslibningens udvikling i den sidste halvdel af 1800-tallet. Rosenstensslibningen består af mange facetter på hele oversiden, gerne 24, der får stenen til at ligne en rund rosenknop, og en flad slibning på bagsiden. Modsat har brillanten 33 slebne facetter på oversiden og 24 på undersiden.

Foto: Iben Kaufmann, Kongernes Samling ©