Et særligt bogprojekt

I forbindelse med statsbesøget i Ghana har ”Dronning Margrethes og Prins Henriks fond” støttet en genoptrykning af bogen ”Stones tell stories”, der fortæller om danske aftryk i dagens Ghana.

Arkivfoto: Bogen af "Stone tell stories" af Dr. Wellington. Foto: Kongehuset ©

Hansen, Holm, Jacobsen, Pedersen, Svanekjær og Troelsen er blandt de omkring 70 familienavne i det ghanesiske kystområde, der eksisterer den dag i dag. I bogen ”Stones tell stories” har professor Dr. Wellington kortlagt, at man i flere huse i hovedstaden Accra kan finde efterkommere af de danskere, der boede i landet i perioden 1659-1850. Bogen fortæller samtidig også historien om, at dansk påvirkning i området også har givet udslag i sproget. Blandt andet er det danske ord ”Schnapps” blevet et integreret ord i Ghana.

H.M. Dronningens og H.K.H. Prins Henriks fond har bevilliget et beløb til et genoptryk af bogen i forbindelse med det danske statsbesøg i Ghana. Dronningen vil overvære lanceringen af bogen ved sit besøg på Osu Castle, der ligger ved kysten ud til Atlanterhavet. Osu Castle blev i 1661 bygget som et dansk fort og var dengang kendt som Christiansborg. Efterfølgende har slottet blandt andet været hovedsæde for landets regering frem til 2013.

Boglanceringen vil foregå i haven ved Osu Castle og her vil Dronningen få overrakt et eksemplar af bogen af professor Dr. Wellington.