Havesalen på Fredensborg Slot

Havesalen, Fredensborg Slot
Havesalen, Fredensborg Slot Foto: Martin Høien, Billed-Bladet ©

H.M. Dronningen holder i år den 31. december 2014 nytårstalen fra Havesalen på Fredensborg Slot, hvor Regentparret har residens som følge af renoveringen af taget på Christian IX's Palæ, Amalienborg.

Bag Kuppelsalen ligger mod nord Havesalen, som i Frederik IV’s tid fungerede som spisesal eller såkaldt Taffelgemak. I modsætning til Kuppelsalen, som har bevaret sit udseende fra Frederik IV’s tid, har Havesalen undervejs ændret både form og funktion og fulgt tidens udvikling fra kulørt barokrum til let og lyst rokokorum. 

Den langstrakte og relativt lavloftede sal har fem store vindues-/dørfag mod parken, som viser, at der i slottet blev lagt op til en langt tættere kontakt med naturen, end man havde set før og antageligt inspireret af de franske lystslotte som eksempelvis Vaux le Vicomte. Fra Havesalen udstråler parkens syv radierende alléer som eger i et hjul, og illustrerer, at slot og have blev anlagt som en nøje afstemt helhed. I symbolsk betydning blev den til enhver tid siddende regent stedets hjerte, hvorfra alting udstråler.
 

Salen, som oprindeligt havde gyldenlædertapeter og kulørte paneler, marmoreret i rødt og grønt ligesom i Kuppelsalen, fik omkring 1750 under Frederik V dets nuværende udformning. Man erstattede de mørke tapeter med den italienske teatermalers Jacopo Fabris antikt inspirerede landskabsmalerier med romerske ruiner. De store malerier fungerer nærmest som udsigter, indrammet af frodige, forgyldte rokokorammer af billedhuggeren Johann Friedrich Hännel. Malerierne reflekteres effektfuldt i de fire høje spejle mellem vinduerne.

Trods forandringerne under Frederik V har Havesalen fortsat bevaret vigtige elementer fra slottets opførelse i begyndelsen af 1700-tallet; to sorte marmorkaminer med spejle over og desuden Carlo Enrico Brennos imponerende stukloft med i alt 22 modellerede stukfigurer i naturlig størrelse. I loftets hjørner ses allegorier, eller symbolske stukfigurer, for de fire elementer vand, jord, ild og luft og på langsiderne svævende, buttede småbørn, såkaldte putti, som bærer Frederik IV og dronning Anna Sophies navnetræk. 

Salens mest iøjnefaldende element er Henrik Krocks store lofts- eller plafondmaleri fra 1723. Det viser de antikke guders forsamling i skyerne på Olympen, hvor de har selskab af to kvinder, som symboliserer Frederik IV’s dobbeltmonarki, Danmark og Norge. Kvinderne beder guderne om fred, d.v.s. at loftet er en allegori på Store Nordiske Krigs fredsafslutning, som hele Fredensborg Slot var en hyldest til.

Havesalen anvendes i dag til selskaber og er velkendt fra bl.a. Laurits Tuxens store portræt af Christian IX og dronning Louise med børn og børnebørn og fra Thomas Kluges nye portræt af regentparret med deres familie.

Yderligere oplysninger

Læs mere om Fredensborg Slot