Kronjuvelerne i Danmark
De danske kronjuveler er de eneste i verden, der både udstilles som museumsgenstande og samtidig bæres af landets dronning.
Kronjuvelerne består primært af fire store smykkesæt, der ejes af den danske stat, som stiller dem til rådighed for H.M. Dronningen.
Dronningen bærer kronjuvelerne, når Dronningen bærer galla, hvilket eksempelvis kan være ved nytårstaffel den 1. januar eller i forbindelse med andre store begivenheder i Kongehuset, såsom statsbesøg eller regeringsjubilæer.
De fire smykkesæt, også kaldet garniturer, består af et brilliant-sæt, et smaragd-sæt, et perle-rubinsæt og et rosensten-sæt.
Kronjuvelerne er udstillet i skatkammeret under Rosenborg Slot og i Guldburet på Amalienborgmusset, når Dronningen ikke bærer dem. På museerne har besøgende mulighed for at se kronjuvelerne.
Historien om kronjuvelerne
Kronjuvelernes historie går tilbage til Christian 6.s dronning Sophie Magdalene. Hun bestemte, at hendes smykker ikke skulle overgå til én bestemt person, men testementerede i 1746 i stedet smykkerne til landets siddende dronninger i eftertiden med begrundelsen, at "der i dette Kongehus er så få juveler og slet ingen kronjuveler".
I samlingen af kronjuveler indgik blandt andet diamantbesatte hårnåle, ørenringe og perlekæder. De fleste af de oprindelige smykker er med tiden blevet lavet om af efterfølgende dronninger i takt med, at moden indenfor smykker har ændret sig.
De fire smykkesæt, som bruges af Dronningen i dag, har i dag samme udformning, som Christian 8.s dronning Caroline Amalie gav dem i 1840. Dronning Caroline Amalie genbrugte flere af Sophie Magdalenes oprindelige juveler, suppleret med ekstra ædelstene, og fik fremstillet fire garniturer efter den daværende mode.
Udover kronjuvelerne råder den kongelige familie over private smykker.