Påsketraditioner i Kongehuset

Gennem Hendes Majestæt Dronningens regeringsperiode har det været en fast tradition, at påsken holdes på Marselisborg Slot i Aarhus. I Danmark er højtiden forbundet med en lang række traditioner, som i Kongehuset i nyere tid derfor er fast forbundet med det aarhusianske slot.

Påsken 2019 Foto: Kongehuset ©

H.M. Dronningen har gennem årtier fejret påsken på Marselisborg Slot i den sydlige del af Aarhus. I starten af 1970’erne startede Dronningen og Prins Henrik en tradition med at male påskeæg sammen med D.K.H. Kronprinsen og Prins Joachim. Her blev der både malet på hårdkogte æg, som efterfølgende blev spist, og pustede æg, der blev hængt på grene som dekoration. Dronningen har holdt fast i traditionen og maler fortsat hvert år æg i dagene op til påske.  

Som barn holdt Dronningen altid påskehøjtiden på Jagtejendommen i Trend Skov i Nordjylland. Men da det daværende Tronfølgerpar Prinsesse Margrethe og Prins Henrik i 1967 fik stillet Marselisborg Slot til rådighed af Frederik 9. og Dronning Ingrid, begyndte påsketraditionerne så småt på slottet. Blandt andet indførte Dronningen og Prins Henrik også, at børnene og gæster skulle finde æg i Slotshaven. Traditionen stammede fra Prins Henriks barndom, hvor han sammen med sine søskende gik ud i haven påskemorgen for at ringe æggene frem med klokker. På Marselisborg Slot foregik det ved, at Dronningen og Prins Henrik gemte konfektfyldte æg og påmalede hårdkogte æg ved slottet, som børnene med ringende klokker skulle finde og efterfølgende tage med til påskebordet.

I forbindelse med påske har Aarhus Domkirke alle årene dannet ramme om den kirkelige del. I billedet herunder ses Dronningen ved påskehøjmessen 2018, hvor kongelig konfessionarius og biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen ønsker Hendes Majestæt god påske.